Hozzávalók: 1 sütőtök (2-3 kg), 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej hagyma, 1 liter alaplé (csirke- vagy erőleves kockából), 1 nagy burgonya, 2 teáskanál reszelt narancshéj, 1 teáskanál curry, csípős paprika, só és bors.
Elkészítés: A sütőtököt félbe vágjuk, és eltávolítjuk a magokat és a héját, majd felkockázzuk. A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd ugyanezt tesszük a hagymával is. A vajat és az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, s megpirítjuk benne a hagymát.
Ezután
hozzáadjuk a burgonyát és a sütőtököt is, majd felengedjük az
alaplével. Nagy lángon forrásig hevítjük, majd alacsonyabb fokozaton
addig főzzük a levest, míg az alapanyagok megpuhulnak. Amint ezzel
elkészülünk, kiöntünk egy kevés lét a levesből, s a maradékot
összeturmixoljuk, majd hozzákeverjük a fűszereket. Folyamatos
kevergetés mellett néhány perc alatt készre főzzük, majd csészékben
tálaljuk. Ízlés szerint pirított zsemlekockával vagy fenyőmaggal díszíthetjük.
Töltött sütőtök
Hozzávalók: 1 sütőtök (90-100 dkg, hosszúkás, magyar típus), 1 csapott teáskanál só, ˝ teáskanál pirospaprika, 3 evőkanál metélőhagyma, 3 evőkanál tejszín (tejföllel is helyettesíthető), 1 vastag szelet kenyér, 5 dkg vaj, 3 dkg reszelt sajt (parmezán vagy más kemény sajt, legjobb, ha füstölt).
Elkészítés: Megmossuk a tököt, majd félbe vágjuk, és eltávolítjuk a magos részét. A belsejét egy kissé megsózzuk, majd tepsibe helyezzük. A tepsibe annyi vizet helyezünk, hogy félig ellepje a sütőtököt, majd lefóliázva közepes lángon mintegy 40 percig (teljesen puhára) sütjük. Ezután kivesszük a tepsiből, s annyira kikaparjuk a belsejét, hogy a héjon maradjon még a sütőtökből.
A kivájt sütőtököt összekeverjük a pirospaprikával, hagymával és tejszínnel. Hozzáadunk egy kevés sót, majd visszahelyezzük a felezett sütőtökbe. A durvára reszelt kenyeret összedolgozzuk a vajjal és sajttal, majd a megtöltött sütőtökre szórjuk. Ezután még negyed órára visszahelyezzük a sütőbe, míg szép sárgára nem sül.
Tálalásnál metélőhagymával, paradicsom karikával díszíthetjük.
Hozzávalók: 1 kisebb sütőtök, 2 sárgarépa, 2 evőkanál olíva olaj, 1 fej hagyma, só, bors, vegeta, 2 evőkanál liszt, 1 liter víz, pirítós, 2 evőkanál pirított fenyőmag (helyette zsemlekocka, vagy tökmag is használható).
Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, eltávolítjuk a magokat, majd felkockázzuk. A sárgarépával, hagymával ugyanezt tesszük.
Az olajon megpirítjuk a hagymát (ha odaég keserű lesz!). Hozzáadjuk a répát és a lisztet is, és pár percig pirítjuk. Ezután öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a sütőtököt, majd forraljuk fel. Sóval, borssal, vegetával ízesíthetjük. Miután hozzáadtuk a fűszereket, a levest turmixoljuk össze, és főzzük még pár percig.
Tejszínnel és metélőhagymával díszíthetjük, pirítóssal tálaljuk.
Forrás: http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/konyha-haztartas_receptek/1445/